USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

ÇEVRE PLATFORMLARINDAN SİYANÜRLE ALTIN ARAMA RUHSATINA İPTAL DAVASI

ÇEVRE PLATFORMLARINDAN SİYANÜRLE ALTIN ARAMA RUHSATINA İPTAL DAVASI
06-04-2021 11:22
Google News

 

Tokat’ta siyanürle altın arama ruhsatının iptali için dava açıldı. Dilekçede, “En az 5 milyonman ağacının kesilmesine, çevreyi çok aşırı arsenik ve zehirli bakır, kurşun ile kirletecek, insan sağlığına aşırı zarar verecek yerüstü ve yeraltı sularını aşırı kirletecek olan bakır, altın gibi maden arama izinlerinin verilmesi suçtur’’ denildi.

Erbaa ilçemizde bölge sakinleri siyanürle altın arama için verilen ruhsatın iptali istemiyle mahkemeye başvurdu. Çerkez fındıcak Köyü Doğa ve Çevre Koruma Derneği, Erbaa Çevre ve Kültür Derneği, Kozlu Köyü Muhtarlığı ile Enebağı Köyü Doğa ve Çevre Koruma Derneği, Tokat İdare Mahkemesi Başkanlığı’na başvurarak Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü aleyhine maden arama ruhsatının iptali istemiyle dava açtı.

2 BİN HEKTARA İZİN

Bölge sakinleri adına başvuran avukat İsmail Hakkı Atal, hazırladığı dilekçede Verusa Holding’e bağlı Galata Altın İşletmeler A.Ş’ye verilen 2 bin hektarlık alan üzerinde maden arama ruhsatının hukuka ve kanuna aykırı olduğunu vurguladı.

Erbaa Ovası’nın koruma altına alındığı ve tarım dışında bir faaliyetin yapılmasına izin verilmemesi gerektiği anlatılan dilekçede “Bir madencilik şirketinin kapacağı aslan payından devlete bırakacağı yüzde 1,5 cüzi bir bedel karşılığında Tokat’ın ve Yeşilırmak Havzası’nın ekonomik çöküşü kabul edilemez. Bölgenin tarım, hayvancılık ve turizm kayıplarının hesap edileceği bir toplumsal maliyet analizi yapılacak olursa, öncelikle 3 ilçe ve 40 köyün tarım ve hayvancılık gelirleri göz önüne alınmalıdır. 3 ilçe ve 40 köy söz konusu altın arama faaliyetinden ve ileride açılması planlanan siyanürlü - sülfirik asitli altın madeninden olumsuz etkilenecek’’ ifadeleri kullanıldı.

Dilekçede özetle şu ifadelere yer verildi: “Bölgede toplam maden arama izinleri kapsamında en az 5 milyonman ağacının kesilmesinemanın yok ve tahrip olmasına ve çevreyi çok aşırı arsenik ve zehirli bakır, kurşun ile kirletecek, insan sağlığına aşırı zarar verecek yerüstü ve yeraltı sularını aşırı kirletecek olan bakır, altın gibi maden arama izinlerinin verilmesi suçtur. Türkiye’nin en önemli ovalarından Erbaa Ovası’nı yok edecek altın madeni ruhsatı verilmesi ‘temel milli yararlara karşı faaliyette bulunma’ suçudur.’’

DOĞA YEŞİ KALSIN

            Diğer yandan, 03 Nisan Cumartesi günü Çevre Platformlarının bir araya geldiğitamda basına ve kamuoyuna duyurulmak üzere açıklamada bulunuldu. Tokat ve Amasya’nın Taşova, Niksar ve Reşadiye İlçeleri için “Boğalı Dağları Hepimizin, Yeşil Kalsın” başlığı altında yapılan açıklamada Şu ifadelere yer verildi:

“Bizler Tokat, Amasya, Taşova, Erbaa, Niksar ve Reşadiyeliler olarak yaylalarımızı,manlarımızı, havamızı, suyumuzu ve yaşamımızı tehdit eden siyanürlü altın madenciliğine karşı bir araya geldik. Ülkemizde son yıllarda maden aramak ve çıkarmak için binlerce ruhsat verilmiş ve bu uğurda topraklarımızın yüzde onundan fazlası ne yazık ki bu amaca tahsis edilmiştir.

Siyanürlü altın madencilerinin amaçları açık ve bellidir. Bu vahşi ve aç gözlü sermayenin amacı daha fazla kâr etmek büyümek ve hakimiyet sağlamaktır. Bunu biliyoruz. İşin doğrusu bu faaliyetlerinin sonucu ülkemize katacakları sözde katma değerin onlarca misli zarara yol açacağı bilinen ve bilimsel gerçekliktir. Üstelik yok edilen değerlerimizin tekrar kazanılması imkansızdır. Bütün bunları bildiğimiz gibi siyanürlü altın madenciliğinin yol açtığı ve açacağı zararları yaşanmış örnekleri üzerinden bir bir biliyoruz. Bu felaketi yaşamak istemiyoruz. Bu bilinçle ve kararlılıkla bizler Amasya, Tokat, Erbaa, Taşova, Niksar ve Reşadiyeli dernek, vakıf, platformlar ve tüm yapılarla bir araya geldik. Yaylarımızın,manlarımızın, ovalarımızın, sularımızın kirletilmesine katledilmesine izin vermeyeceğiz. Yetkilileri, ilgilileri ve muhataplarımızı buradan uyarıyoruz. Bu kötülükten vazgeçin. Yanlışta ısrar etmeyin. Şunu bilin; bizim memleketimizden vazgeçme niyetimiz yok. Demokratik yasal ve meşru tüm haklarımızı kullanacağız. Aç gözlü sermayeye teslim olmayacağız. Sonuna kadar direneceğiz. Yerin üstü altından değerlidir. Siyanürlü altın madenciliğine hayır.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
E-GAZETE TÜMÜ
aydem
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45